Szép Ernő - EMBERSZAG
Dráma

2024

Szereplők Gyabronka József, Balla Eszter
Rendező Harangi Mária
Premier 2024. február 25.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (12)
Időtartam 1 óra

Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, Ferencz Győző által készített filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani.

Szép Ernőt 1944 őszén, hatvanéves korában zsidó származása miatt behívták munkaszolgálatra. Ekkor már kiköltöztették a margitszigeti szállóból, ahol harminchárom évig élt, és a Pozsonyi út egyik csillagos házába internálták. Bár a svéd nagykövetség mentelmi útlevelének köszönhetően három hét után elengedték, testközelből tapasztalta meg a nácizmus embertelenségét. Emberszag című visszaemlékezésében naplószerűen számol be a hosszú menetelésekről, a stadionokban, téglagyárban töltött éjszakákról, a magyar nyilas keretlegények kegyetlenkedéseiről, hidegvérű gyilkosságaikról, a módszeres terrorról, amellyel a zsidókat megfosztották emberi méltóságuktól, és amely során kínzóik is kivetkőztek emberségükből. De Szép Ernő hangja most is, mint korábbi műveiben, könnyed és közvetlen, részvét és megértés hatja át, szenvedéseit távolságtartó iróniával beszéli el. Az Emberszag mondataiból ugyanaz a tragikummal szembeszegezett humánum árad, amely költészetét is oly megindítóvá teszi. A naplóból készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak.

2023-ban a film-szín-játék® a New York-i ONIROS Film Awards®-on elnyerte a legjobb életrajzi film díját, Szép Ernő filmbeli alakjának megformálásáért Gyabronka József pedig megkapta a legjobb színészi alakításért járó különdíjat. A filmet emellett a Buenos Aires-i Literature in Cinema filmszakmai rendezvény a legjobb adaptált forgatókönyvnek és a legjobb színészi alakításnak járó különdíjakkal jutalmazta, játékfilm-kategóriában az izraeli Near Nazareth Fesztivál pedig döntős alkotásai közé válogatta.

Hamarosan

A film még nem található meg a műsoron.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.